Την Τετάρτη 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου Γυμνασίου στο Δίστομο και στον Όσιο Λουκά. Η Γ΄τάξη επισκέφθηκε πρώτα το Μουσείο θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο, όπου ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο στο χρονικό των τραγικών γεγονότων του Ιουνίου 1944.
Στον πολύ προσεγμένο χώρο του Μουσείου, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία μέσα από προβολή ντοκυμαντέρ να δουν και να ακούσουν συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι επέζησαν της σφαγής. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν πώς ήταν ένα Διστομίτικο σπίτι την εποχή εκείνη, στην λαογραφική αίθουσα του Μουσείου.
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο του Διστόμου. Διαμορφώθηκε το 2005, στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.Στην είσοδο δεσπόζει η φωτογραφία της Διστομίτισας Μαρίας Παντίσκα, διάσημης από τη δημοσίευσή της στο περιοδικό LIFE στις 27-11-1944. Ο χώρος του Μουσείου, χωρίζεται σε 2 επίπεδα. Στον πρώτο όροφο ειναι αναρτημένες σε ειδική αίθουσα, οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων, καθώς και ειδικός χώρος φωτογραφίας του οστεοφυλακίου, που βρίσκεται ατόφιο στο ειδικό Μαυσωλείο στο λόφο Κάναλες του Διστόμου. Στον προθάλαμο, υπάρχει ιστορικό υλικό εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων της εποχής με άρθρα φωτογραφίες και ντοκουμέντα.Στο ισόγειο λειτουργεί αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με τη σφαγή. Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
Μετά από αυτό το συγκινητικό προσκύνημα η Γ΄ τάξη πήγε στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά, όπου οι άλλες δύο τάξεις είχαν φτάσει από νωρίς. Αφού έγινε ξενάγηση στους χώρους της Μονής, απολαύσαμε όλοι την υπέροχη ημέρα μέσα στην οργιαστική ανοιξιάτικη φύση που περιβάλλει το μοναστήρι.
Χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ελικώνα κοντά στην αρχαία Στείριδα, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της μεσοβυζαντινής εποχής στον ελλαδικό χώρο. Στη διάρκεια των δέκα περίπου αιώνων από την ίδρυσή του, έπαιξε πρωταγωνιστικο ρολο στις ιστορικές περιπέτειες του τόπου, κερδίζοντας την εύνοια αυτοκρατόρων και αξιωματούχων στα βυζαντινά χρόνια. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στην κατοχή τάγματος καθολικών μοναχών και γνώρισε την καταστρεπτική μανία και λεηλασία των κατακτητών, Καταλανών και Τούρκων. Στον αγώνα του 1821 αποτέλεσε το ορμητήριο αρματολών και κλεφτών.
Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας