ΧΑΡΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Η Λιβαδειά Βοιωτίας είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας. Διοικητικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελεί έδρα του Δήμου Λεβαδέων. Είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Η Λιβαδειά δεν αναφέρεται από τον Όμηρο με την σημερινή της ονομασία, πολλοί όμως ιστορικοί μεταξύ των οποίων και ο Παυσανίας, θεωρούν ότι η πόλη υπήρχε επί Ομήρου και την ταυτίζουν με τη πόλη Μίδεια που ήταν το ομηρικό όνομά της. Ως Μίδεια αναφέρεται από τον Όμηρο ανάμεσα στις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο. Αργότερα φέρεται να μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο, που μετοίκησε τους κατοίκους σε υπώρεια παρακείμενου λόφου.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η τοποθεσία Κρύα με αιωνόβια πλατάνια, κρυστάλλινα νερά και μικρούς καταρράκτες , όπου βρίσκοναι οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα, από τις οποίες υδρεύεται και σήμερα η πόλη.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Πάσχα στη Λιβαδειά γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα. Η πόλη στολίζεται πανηγυρικά. Ψήνονται αρνιά σε λάκους, κοκορέτσια και σπληνάντερα και το κρασί ρέει άφθονο.
ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΡΚΥΝΑ - ΜΥΘΟΣ
Την πόλη της Λιβαδειάς διαρρέει ο ποταμός Έρκυνα, ο οποίος εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα η Έρκυνα με τις πηγές της στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Υπάρχουν αρκετά τραγούδια και ποιήματα που αναφέρονται στην πόλη της Λιβαδειάς, κυρίως στη δημοτική ποίηση και μουσική. Την περίοδο του μεσοπολέμου η Λιβαδειά υπήρξε κέντρο του δημοτικού τραγουδιού και επόμενο ήταν πολλά τραγούδια να γραφτούν γι’ αυτήν.
ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Παλιές γκραβούρες της Λιβαδειάς, φιλοτεχνημένες από περιηγητές τον 19ο αιώνα. Από τις συλλογές των κ. Κώστα Στεφάνου, Γιάννη Λάμπρου και Αριστείδη Ρούσσαρη.