Καλώς ορίσατε !                  

Σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του "Πλουτάρχειου" 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες που αφορούν το σχολείο, τους μαθητές, τους καθηγητές, δράσεις των μαθητών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Καλή πλοήγηση!

ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΡΚΥΝΑ - ΜΥΘΟΣ

Την πόλη της Λιβαδειάς  διαρρέει ο ποταμός Έρκυνα, ο οποίος  εξασφάλισε για πολλά χρόνια την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα η Έρκυνα με τις πηγές της στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά.

Στην ελληνική μυθολογία ηΈρκυνα ήταν Νύμφη μιας ομώνυμης πηγής στη Λιβαδειά της Βοιωτίας.

IMAGE 00014krya

Για την Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου, ιστορείται ότι ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα. Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη, στο άλσος του Τροφωνίου. Το πτηνό τους ξέφυγε και κρύφτηκε σε μια σπηλιά κάτω από μία πέτρα. Η  Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα και τότε κρυστάλλινα νερά ξεπετάχτηκαν από τη γη: η πηγή της Έρκυνας. 

 

erkinaΣτα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. O αστεροειδής 458  Ερκυνία (458 Hercynia), που ανακαλύφθηκε το έτος 1900, πήρε το όνομά του από τη Νύμφη αυτή της Βοιωτίας. 

Το γλυπτό της νύμφης Έρκυνας απόλυτα εναρμονισμένο με τις πηγές της Κρύας (Έρκυνας) φιλοτέχνησε ο Λιβαδείτης καλιτέχνης Σπύρος Γουργιώτης.

Πηγή: Wikipedia

erk

 Σύνθεση εικόνας: Περικλής Παπαγεωργίου. Ευχαριστούμε την ΚΟΙΝΣΕΠ Έρκυνα για την  ευγενική παραχώρηση της εικόνας του λογότυπου της.