Καλώς ορίσατε !                  

Σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του "Πλουτάρχειου" 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες που αφορούν το σχολείο, τους μαθητές, τους καθηγητές, δράσεις των μαθητών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Καλή πλοήγηση!

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και του προγράμματος που εκπονεί το σχολείο για την ανακύκλωση, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας της πρώτης τάξης του σχολείου μας συναντήθηκαν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στο Ζάππειο με το κύριο Δημάκα, Διευθυντή της Υπηρεσίας Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Λιβαδειάς. Στη συνάντηση ο κύριος Δημάκας παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί η ανακύκλωση στο Δήμο και τη συνεργασία του Δήμου με τα σχολεία για την ανακύκλωση του χαρτιού. Απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών που αφορούσαν κυρίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στην πόλη μας και στο αν οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και αν ανταποκρίνονται. Η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη, αφού πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι νέοι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τους φορείς της πόλης, να ενημερώνονται άμεσα για θέματα που αφορούν τον τόπο τους.

 

7

13

 

=================================================================

 

Το Πλουτάρχειο 4ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς υλοποίησε «ημέρα σταδιοδρομίας» την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 κατά την οποία επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων παρουσίασαν στους μαθητές μας το πλαίσιο σπουδών της ειδικότητάς τους και την προοπτική καριέρας μέσα από τις συγκεκριμένες σπουδές. Επίσης ομάδα εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς παρουσίασαν το πρόγραμμα σπουδών του. Συγκεκριμένα και αναλυτικά:

8.00-8.45: Παρουσίαση του προγράμματος σπουδών του ΕΠΑΛ από εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς

8.50-9.35: κος Σωτήρης Πανάγος (Λογοθεραπευτής)

9.45-10.30: κα Μπίνιου Αγγελική (Δικηγόρος)

10.40-11.25: Zωή Ευαγγελίου (Ψυχολόγος)

11.35-12.20: κα Γαλάτου Χρυσοδήμητρα (Νοσηλεύτρια Γ.Ν. Λιβαδειάς)

7

2

6

 

 

==============================================================

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Πώς και πότε όμως καθιερώθηκε η ημέρα αυτή η οποία ήταν ελληνική ιδέα; Το 1998 η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων πρότεινε στην UNESCO να ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πρόταση που έγινε αποδεκτή και έτσι η ημέρα της ποίησης άρχισε να εορτάζεται από την επόμενη χρονιά, το 1999.

Το σχολείο μας αφιέρωσε την φετινή ημέρα της ποίησης στην μελοποιημένη ποίηση. Σε κάθε τάξη παρουσιάστηκαν τα ποιήματα που περιέχονται στα διδασκόμενα βιβλία της Λογοτεχνίας και τα οποία έχουν μελοποιηθεί. Έτσι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα ποιήματα αλλά και να ακούσουν τα τραγούδια.

1

 

======================================================

     Σήμερα 21/3/2018 το σχολείο μας συμμετείχε σε δράση με τίτλο: «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης». Η δράση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου. Εκτελέστηκε από το τμήμα Β3΄ της Β΄ Γυμνασίου, με τη βοήθεια του καθηγητή των Μαθηματικών, Λεωνίδα Νταραδήμου.

   Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε ατόμων και ανέλαβε η καθεμία να μετρήσει με μετροταινία τη σκιά συγκεκριμένων αντικειμένων, τα οποία είχαν στερεωθεί κάθετα στο έδαφος. Αυτό συνέβη στις 12:37μ.μ., την ώρα που οι ακτίνες του Ηλίου ήταν κάθετες στον Ισημερινό, λόγω εαρινής ισημερίας. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια «Φύλλου εργασίας» και υπολογισμών, κατάφεραν να προσεγγίσουν πρώτα την περίμετρο και μετά την ακτίνα της Γης. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι μία από της ομάδες υπολόγισε την ακτίνα της Γης 6384,4533kmμε πραγματική τιμή 6371km (διαφορά -0,21%). Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών.

ερατοσθενης

1

 

==========================================================

Του Malcolm Morrison ==============================================================

Το σχολικό έτος 2017-18 το σχολείο μας υλοποιεί τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα: 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου ανεβάζει το θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελάριου -Χρήστου Γιαννακόπουλου "Οι Γερμανοί ξανάρχονται". Στην ομάδα παίρνουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Η περιβαλλοντική ομάδα συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα της Ανακύκλωσης. Συμμετέχουν μαθητές της Α' και Β' τάξης. 

to kentro

ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού

Το σχολείο έχει προγραμματίσει για τις 10,11,12  Μαΐου τριήμερη  εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Η εκδρομή γίνεται σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κορδελιού, και περιλαμβάνει εκτός από την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος από το ΚΠΕ Κορδελιού, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μουσεία ( Μουσείο Βεργίνας, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  βυζαντινές εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη, αρχαιολογικό χώρο στο Δίο) και παρακολούθηση παράστασης στη Θεσσαλονίκη. Το σχολείο στοχεύει στην υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών επισκέψεων, γιατί θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

kastoria pan sΗ Γ' τάξη υλοποιεί κατά το τρέχον σχολικό έτος  -στα πλαίσια των Προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων- πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Η πολιτιστική ταυτότητα της Δ. Μακεδονίας». Στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί  εκπαιδευτική επίσκεψη  στη Δ. Μακεδονία  (19-22/4/2018), με έδρα την Καστοριά.Η τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος, συνοδευόμενες από  ξεναγήσεις και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους μαθητές. Αναλυτικότερα: Την πρώτη μέρα οι μαθητές θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, τη Βέροια, τη Σιάτιστα όπου θα επισκεφτούν το ¨Αρχοντικό της Μπούλκως" και θα καταλήξουν στην Καστοριά όπου θα είναι ο τόπος διαμονής. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣΗ δεύτερη μέρα περιλαμβάνει επίσκεψη στις Πρέσπες, Φλώρινα, όπου θα γίνει ξενάγηση και οι μαθητές θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Το βράδυ θα ψυχαγωγηθούν με το τοπικό μουσικό συγκρότημα "Χάλκινα Ηχοχρώματα". Την τρίτη μέρα θα γνωρίσουμε τη λίμνη της Καστοριάς (χλωρίδα-πανίδα), την παλιά και νέα πόλη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επίσκεψή μας στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, όπου θα ξεναγηθούμε από καθηγητή  των ΤΕΙ Καστοριάς. Την τέταρτη μέρα θα επισκεφτούμε το Νυμφαίο και το καταφύγιο του Λύκου και της Αρκούδας του  "Αρκτούρου" στην Αγραπιδιά. 

 

==========================================================