Καλώς ορίσατε !                  

Σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του "Πλουτάρχειου" 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες που αφορούν το σχολείο, τους μαθητές, τους καθηγητές, δράσεις των μαθητών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα. Καλή πλοήγηση!

15meles2018 19

1 ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Γ3 ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2 ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γ3 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3 ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΙΑ Γ1 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4 ΜΑΛΕΡΔΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ Γ1 ΜΕΛΟΣ
5 ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΗΛΕΚΤΡΑ Γ1 ΜΕΛΟΣ
6 ΣΕΛΙΜ ΑΡΝΤΙΤ Γ2 ΜΕΛΟΣ
7 ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ Γ3 ΜΕΛΟΣ
8 ΚΑΚΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Γ1 ΜΕΛΟΣ
9 ΚΑΝΤΑΖΑ ΔΑΝΑΗ Β2 ΜΕΛΟΣ
10 ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β4 ΜΕΛΟΣ
11 ΚΡΙΕΜΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Β4 ΜΕΛΟΣ
12 ΝΕΛΑΪ ΙΓΚΛΙ Γ2 ΜΕΛΟΣ
13 ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΣ Γ1 ΜΕΛΟΣ
14 ΓΚΙΝΙ ΝΤΕΣΑΡΑ Α1 ΜΕΛΟΣ
15 ΓΚΟΒΑΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ1 ΜΕΛΟΣ

 

==============================================================

 
kanonismos
 
 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ                                   4ου  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 

                                                   

Πρόλογος

Το σχολείο είναι ένας χώρος που αποσκοπεί στην εκπαίδευση των νέων. Ο όρος εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει αντιληπτός ως μία ευρεία έννοια που περιλαμβάνει την εκμάθηση της συνύπαρξης σε μία κοινωνία με τις αρχές της, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Οι κανόνες της σχολικής ζωής θα πρέπει να οριστούν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου σε ημερήσια βάση.

Οι κανόνες αυτοί βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, ηλικίας, θρησκείας ή εθνικότητας. Για να επικρατεί αρμονία και ισορροπία στη σχολική ζωή είναι απαραίτητο όλοι να σέβονται αυτούς τους κανονισμούς και να αισθάνονται υπεύθυνοι για τη διατήρησή τους, όχι μόνο οι μαθητές αλλά και ο Διευθυντής, οι καθηγητές και οι γονείς.

Αν και αφορούν όλους αυτούς που συμμετέχουν στο σχολείο, ορισμένοι κανονισμοί (όπως είναι η επιβολή ποινής) είναι ευθύνη αυτών που ασχολούνται με τα παιδαγωγικά θέματα, δηλαδή του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού. Αν και, δεδομένης της περιπλοκότητας της σχολικής ζωής, ο Σχολικός Κανονισμός δε δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημα, ωστόσο, περιγράφει τις βασικές υποχρεώσεις όλων. Ο Σχολικός Κανονισμός δεν αποτελεί μια λίστα απαγορεύσεων αλλά τις αρχές και τους κανόνες για μια ομαλή σχολική ζωή ώστε οι συνθήκες εργασίας να είναι το δυνατόν πιο ευνοϊκές για τον καθένα.

Συνθήκες εργασίας

 1. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα οφείλει να σέβεται τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων. Οι μαθητές που προσέρχονται αργοπορημένοι, πριν να μπουν στην τάξη, πρέπει να παρουσιάζονται στο Διευθυντή και να εξηγούν το λόγο της καθυστερημένης άφιξης. Εάν η δικαιολογία δεν ευσταθεί, η καθυστερημένη προσέλευση θα σημειώνεται και ο μαθητής θα παραμένει στη Βιβλιοθήκη για μελέτη προκειμένου να μην ενοχλήσει το μάθημα.
 2. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό (βιβλία, τετράδια, φόρμες κ.τ.λ.) και να παραδίδουν τις εργασίες που τους ζητούνται από τους εκπαιδευτικούς εγκαίρως.

Τα δικαιώματα των μαθητών

Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα:

 1. Να απαιτεί το σεβασμό της προσωπικότητάς του και την προστασία από κάθε ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση.
 2. Να ενημερώνεται σχετικά με τους κανονισμούς.
 3. Να ενθαρρύνεται και να εκτιμάται η εξέλιξή του τόσο σε μαθησιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Όποιος μαθητής θεωρεί ότι τα δικαιώματά του δεν γίνονται σεβαστά, μπορεί να συζητήσει το θέμα με το Διευθυντή, τον υπεύθυνο καθηγητή της τάξης ή άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού.
 4. Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα αντιμετωπίζονται με απόλυτη εχεμύθεια. Επομένως είναι χρήσιμο, για την ασφάλειά τους, να ενημερώνουν το σχολείο.

Υποχρεώσεις των μαθητών

 1. 1.Συμπεριφορά

Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου.

Είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα που φέρνουν στο σχολείο (ρουχισμό, κοσμήματα, πορτοφόλια, ποδήλατα, κτλ). Σε καμία περίπτωση το σχολείο δε φέρει καμία ευθύνη για την απώλεια τους. Οποιοδήποτε αντικείμενο βρεθεί κάτω στο πάτωμα ή έξω από τα ντουλαπάκια στο τέλος της σχολικής ημέρας θα μεταφέρεται στο γραφείο του Διευθυντή.

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρουν κινητά τηλέφωνα η άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στο σχολείο. Οι μαθητές έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα τηλέφωνα του σχολείου για επικοινωνία με την οικογένεια τους, επί ανάγκης.

 1. 1       Κάθε μαθητής οφείλει να έχει σωστή συμπεριφορά προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, εντός και εκτός της τάξης: να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους στη μάθηση, το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, να χρησιμοποιούν κόσμια γλώσσα και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Η ευγένεια, ο σεβασμός στους άλλους, η αίσθηση της ευθύνης, η ανεκτικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδεις αρχές της σχολικής ζωής. Επίσης, απαιτείται η απουσία κάθε είδους επιθετικής συμπεριφοράς και επιδιώκεται να επιλύονται τα προβλήματα μέσω της πειθούς και του διαλόγου. Η σωστή συμπεριφορά είναι εξίσου απαραίτητη και εκτός του σχολείου. Συμπεριφορές όπως η παρενόχληση, ο εκφοβισμός και η κάθε μορφή βίας δεν έχουν θέση σε μία αρμονική σχολική κοινότητα. Κάθε μορφή θετικής συμπεριφοράς επαινείται, ενώ κάθε μορφή αρνητικής συμπεριφοράς, όπως βία, παρενόχληση, αρνητική διάκριση και λεκτική παρενόχληση, είτε εντός είτε εκτός του σχολείου, ερευνάται με σκοπό την αντιμετώπισή της. Σκοπός των παραπάνω είναι να προστατέψουμε τους ανίσχυρους, να αναγνωρίσουμε τους υπαίτιους και να εξετάσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα και απαιτείται συνεργασία του διευθυντή, καθηγητών, μαθητών και γονέων.
 1. 2       Όλοι πρέπει να σέβονται τις σχολικές αίθουσες, τον εξοπλισμό και τα έπιπλα των αιθουσών, τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (τουαλέτες), τα ντουλαπάκια και τον εξοπλισμό του σχολείου. Οι μαθητές, και κατά συνέπεια οι γονείς και κηδεμόνες τους, είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά ή καταστροφή προκληθεί από μαθητή στα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση η ζημιά θα αποκατασταθεί από την οικογένεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως οριστεί από το σχολείο.
 2. 3       Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας είναι υπεύθυνα για την καθαριότητα του σχολείου. Μετά την κατανάλωση τροφής, ο καθένας πρέπει να τοποθετήσει τη συσκευασία στο σωστό κάδο. Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην ανακύκλωση κάνοντας διαχωρισμό των σκουπιδιών (ανακύκλωση). Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Η διεύθυνση ή το διδακτικό προσωπικό μπορούν , όποτε κριθεί απαραίτητο, να αναθέσουν εξατομικευμένα ή σε ομάδες την καθαριότητα της αυλής, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.
 3. 4         Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να τρώνε, να μασάνε τσίχλα ή να πίνουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά μόνο με την άδεια του εκπαιδευτικού.

Οι μπάλες δεν επιτρέπονται στο σχολείο. Δίνονται στους μαθητές, όποτε κριθεί απαραίτητο, από τον υπεύθυνους καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Σε περίπτωση που ένας καθηγητής απουσιάζει οι μαθητές μπορούν να μείνουν σε αίθουσα η στην αυλή του σχολείου με την άδεια του Διευθυντή.

         Στους κοινόχρηστους χώρους οι μαθητές οφείλουν να τηρούν τους παρακάτω κανόνες:

Α. Σε διαδρόμους και σκάλες

α. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές δεν περιφέρονται στους διαδρόμους παρά μόνο στην περίπτωση που τους έχει δοθεί άδεια να φύγουν από την αίθουσα διδασκαλίας.

β. Οι διάδρομοι και οι σκάλες είναι χώροι διέλευσης. Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται κόσμια όταν βρίσκονται στους συγκεκριμένους χώρους. Θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν τις τσάντες και τα ρούχα τους σε αυτούς τους χώρους, να φωνάζουν, να παίζουν, να τρέχουν και να σπρώχνονται.

Β. Στον προαύλιο χώρο

Οι μαθητές οφείλουν να δείχνουν υπεύθυνη συμπεριφορά ως προς τα ακόλουθα:

α. Να αποφεύγουν βίαια και επικίνδυνα παιχνίδια.

β. Να διατηρούν το χώρο καθαρό.

γ. Να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένους χώρους (Βιβλιοθήκη, Γήπεδα, Εργαστήρια) οι μαθητές οφείλουν να έχουν κατάλληλη αμφίεση και σωστή συμπεριφορά.

 1. 2.Φοίτηση- Επίδοση μαθητών
 1. 1      Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων, όπως ορίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα που δίνεται στους  μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους, είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές, επίσης, είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες οι οποίες ορίζονται από το Διευθυντή και το Σύλλογο καθηγητών.
 1. 2     Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή και για τη σωστή αξιολόγησή του από τους καθηγητές.
 1. 3       Οι επιδόσεις των μαθητών αξιολογούνται συνεχώς και συζητούνται κατά τις συνεδριάσεις του συλλόγου καθηγητών. Ελέγχονται με προφορικές, γραπτές δοκιμασίες και με κάθε άλλο παιδαγωγικά ενδεδειγμένο τρόπο. Οι γονείς ενημερώνονται από τους καθηγητές, οι οποίοι τους δέχονται σε τακτές ώρες κάθε εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων η σε συγκεντρώσεις που ορίζονται γι αυτό το σκοπό η με τη λήξη των τετραμήνων.
 1. 4 Φυσική Αγωγή

α. Ένας μαθητής μπορεί να απαλλαγεί από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής μετά από αίτημα των γονέων και με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης. Ωστόσο, ο μαθητής θα πρέπει να παραμένει στο μάθημα και να ακολουθήσει τις οδηγίες του καθηγητή.

β. Εκτός από πιστοποιημένες περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας, η απαλλαγή δίνεται για ένα τρίμηνο. Ανανεώνεται μόνο με την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

 1. Μαθητές με μαθησιακές-εκπαιδευτικές ανάγκες

      Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες τυγχάνουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το σχολείο, εφόσον οι γονείς ενημερώσουν το σχολείο και προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα των αρμόδιων πιστοποιημένων φορέων. Αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνεται στην αρχή της φοίτησης στην Α’ Γυμνασίου και αντιμετωπίζεται με σεβασμό και εχεμύθεια εκ μέρους του σχολείου.

 1. Απουσίες

Οι απουσίες και η καθυστερημένη προσέλευση δηλώνονται καθημερινά από τους καθηγητές της τάξης. Το σχολείο κάνει συχνή και τακτική καταγραφή των απουσιών και ενημερώνει τα σχετικά βιβλία και τη βάση δεδομένων του σχολείου. Απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς και οι μονόωρες απουσίες στην έναρξη η λήξη του ημερησίου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.

Ένας μαθητής για να μπορεί να λάβει μέρος στις γραπτές εξετάσεις του Ιουνίου πρέπει η φοίτησή του να είναι επαρκής: Η φοίτηση θεωρείται επαρκής όταν οι απουσίες δεν υπερβαίνουν τις 114. Οι γονείς ενημερώνονται για τις απουσίες των μαθητών από τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του τμήματος με κάθε πρόσφορο μέσο: επιστολή, τηλεφώνημα, mail , κ.λ.π. Όταν οι απουσίες υπερβαίνουν τις τριάντα (30) συνολικά, οι γονείς ενημερώνονται κάθε μήνα, εφόσον υπάρχει μεταβολή στο συνολικό αριθμό των απουσιών.

Πρωταρχικός σκοπός του σχολείου είναι η παροχή εκπαίδευσης στους μαθητές και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τα πειθαρχικά μέτρα λαμβάνονται όταν όλες οι παιδαγωγικές μέθοδοι (συζήτησης, πειθούς και διαλόγου) έχουν αποτύχει και δεν έχουν επιφέρει αλλαγή της στάσης του/της η εφόσον πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση, έστω και μεμονωμένη.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος του μαθητή/τριας και λαμβάνοντας υπόψη την εκάστοτε περίπτωση, οι ποινές διαβαθμίζονται ως ακολούθως:

 1. Παρατήρηση
 2. Επίπληξη
 3. Αποβολήμιας ημέρας
 4. Αποβολή δύο ημερών
 5. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Οι δύο πρώτες ποινές μπορούν να επιβληθούν από τους διδάσκοντες καθηγητές και οι τρεις πρώτες από το Διευθυντή. Όλες οι ποινές μπορούν να επιβληθούν και από το Σύλλογο καθηγητών του σχολείου.

Οι μαθητές που αποβάλλονται παραμένουν και απασχολούνται στο σχολείο κατά την περίοδο της ποινής τους.

 

=============================================================

 

Το σχολικό έτος 2018-19, υπεύθυνοι καθηγητές τμημάτων είναι:

 

ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Α1 ΦΑΡΑΝΤΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Α2 ΝΤΟΥΒΛΗ  ΜΑΡΙΑ
Α3 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΣΗΜΙΝΑ
Α4 ΜΙΧΑΗΛ  ΒΑΣΙΛΗΣ
Β1 ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ
Β2 ΑΝΕΣΤΗΣ  ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Β3 ΠΟΛΥΖΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Β4 ΒΑΡΟΥΞΗ  ΚΩΝ/ΝΑ
Γ1 ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΙΩΑΝΝΑ
Γ2 ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ
Γ3 ΓΚΑΓΚΑΡΗ  ΜΑΡΙΑ 


====================================================