Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10/11/17 η προγραμματισμένη επίσκεψη του σχολείου μας στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα, όπου μαθητές της Β΄ και  Γ΄ παρακολούθησαν το θεατρικό έργο του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ «Η τάξη μας» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. 

IMG 20171110 200757α

Πρόκειται για ένα σπουδαίο κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, γραμμένο το 2009 το οποίο καταγράφει με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.

23519254 10212995376312489 568553983816014181 nΤο έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στο Ισραήλ, στην Ουγγαρία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στον Καναδά, στη  Σουηδία και στη Μεγάλη Βρετανία.   Έχει κερδίσει το αναγνωρισμένο βραβείο «Nike» το 2010 - το κορυφαίο Πολωνικό βραβείο λογοτεχνίας-  που για πρώτη φορά απενεμήθη σε θεατρικό έργο. Επίσης κατατάχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα  σύγχρονα ευρωπαϊκά έργα που γράφτηκαν κατά το 2009/10, από το European Theatre Convention.                                                    Βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αφορά στα γεγονότα της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία, όταν κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και  υπό την γερμανική κατοχή, οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης δολοφονήθηκαν από τους Καθολικούς συντοπίτες τους.  Πρόκειται για την αφήγηση της ζωής 10 Πολωνών συμμαθητών, που τους συνδέει η εθνικότητα και τους χωρίζει η θρησκεία. Όταν όμως ο ναζισμός εισβάλλει στη χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν κτιστεί μέσα στη σχολική τάξη καταρρέουν. Θηριωδία και μίσος παίρνουν τη θέση της συνύπαρξης και της αλληλοϋποστήριξης. Το μίσος γεννά νέο μίσος και ο άνθρωπος βγάζει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του. Άραγε ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες; Πώς ησυχάζει η ψυχή, όταν έχει αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές της;

 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Εθνικό Θέατρο είναι το πρώτο Ελληνικό κρατικό θέατρο. Εγκαινιάστηκε το 1900 και αρχικά λειτούργησε ως «Βασιλικό Θέατρο». Το 1908 έκλεισε και ξαναλειτούργησε από το 1930 αδιάλειπτα μέχρι σήμερα ως «Εθνικό Θέατρο». Σκοπός του είναι να αναδείξει την τεράστια παράδοση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της ξένης, κλασικής δραματουργίας αλλά και να μυήσει το  κοινό του στις νέες μορφές θεάτρου και σκηνική πειραματική έκφραση. Στο Εθνικό θέατρο λειτουργεί επίσης η σημαντικότερη  Δραματική Σχολή της χώρας, που ενισχύει τον εκπαιδευτικό ρόλο του κρατικού θεάτρου. Το Εθνικό Θέατρο περιλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή –που ανεβάζει έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου–, τη Νέα Σκηνή και την Πειραματική Σκηνή. Από το 1991 λειτουργεί επίσης η σκηνή «Κοτοπούλη» στο Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ και από το 1995 το παιδικό στέκι (σκηνή «Κατίνα Παξινού»).

b 21146 main

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ

Το κτίριο του Εθνικού που βρίσκεται στην Αθήνα, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, άρχισε να ανεγείρεται το 1891. Η πρώτη Εθνική Σκηνή χτίστηκε με βάση τα σχέδια του γνωστού Αυστριακού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και είναι από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια της πρωτεύουσας.  Η πρόσοψη του κτηρίου βασίζεται στο πρότυπο της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και το κεντρικό τμήμα διαθέτει κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού. 

img6

 

========================================================