"ΠΛΟΥΤΑΡΧΕΙΟ" 4ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (45-120)

Το 4ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς πήρε την επωνυμία «Πλουτάρχειο» από τον Βοιωτό ιστορικό, βιογράφο και δοκιμιογράφο Πλούταρχο. Ο Πλούταρχος γεννήθηκε τη Ρωμαϊκή εποχή, στη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Ταξίδεψε πολύ ανά τη Μεσόγειο. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε στη γενέτειρά του. Μυήθηκε στα μυστήρια του Απόλλωνα και υπήρξε πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας. Το αξίωμα αυτό το κράτησε για 29 έτη, έως τον θάνατό του. Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος κοινωνικά και πολιτικά και παρήγαγε μεγάλο αριθμό κειμένων που επιβίωσαν ως την εποχή μας.

ploutarchos

Έργα :

Ηθικά: 183 πραγματείες και λόγοι (σώζονται 76), όπως: Περί παίδων αγωγής, Περί αρετής, Περί ειμαρμένης, Περί τύχης κ.α.

Ερωτήσεις : Ένα μικρότερο του έργο είναι οι Ερωτήσεις, 113 στον αριθμό. Όλες ξεκινούν με το «Γιατί», δίχως συμπερασματικές απαντήσεις

Βίοι Παράλληλοι :μια σειρά βιογραφιών διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, ανά ζεύγη, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στις κοινές ηθικές τους αξίες ή αποτυχίες. Οι διασωθέντες Βίοι περιλαμβάνουν 23 ζεύγη βιογραφιών, ενός Έλληνα και ενός Ρωμαίου , όπως επίσης και τέσσερις μεμονωμένους βίους.  Στα περισσότερα από τα ζεύγη ακολουθεί σύγκριση των δύο προσωπικοτήτων.  (Wikipedia)

Θησέας - Ρωμύλος

 Ακούστε τους βίους του Θησέα και του Ρωμύλου σε θεατρική διασκευή του Αχιλλέα Τσουράκη για το ραδιόφωνο :

ΘΗΣΕΑΣ

ΡΩΜΥΛΟΣ